Václav Bartoš píše:
Kdyz vidim ceny nemovitosti, na trhu zbyli uz jen hlupaci. To je jak s bitcoinem na jeho vrcholu. Hledal se ten nejvetsi hlupak. Jinak nemovitost ma hodnotu jen jednou, kdyz se prodava. A pronajimat se vyplati jen tomu, kdo ji nemusel koupit za trzni ceny. Ono by slo jeste stavet a pronajimat a cekat na vrchol cyklu. Pak zpenezit a v krizi zas stavet, kdyz ostatni nestavi a stavebni firmy zivori.
A nesouvisi to s tvym seznamem potreb? Co kdyz je ta narustajici cena jen v potrebe jistoty vlastniho bydleni, stejne jako prenosneho uchovatele hodnoty?
Kdyz se na to podivame laicky nezajima me jestli stat zvedne DPH z nevomitosti nebo CNB urokove sazby hypotek, ale mam pocit ze bydlim ve svém, misto abych platil pronajem.
Stejne tak me nezajima jestli je BTC Ponzi ci letadlo nebo spise spekulativni nastroj. Verim ze si hodnotu prenesu v migraci mnohem jednoduseji, nez ve zlate natoz stribre pro hmotnost.
Je fakt, ze z me socialni skupiny jedina bohata znama investuje ciste do pozemku ve smyslu je jich cim dal mene a nezalezi co tam stoji a obcas do lahve ve smyslu unikatniho zrani vzhledem ke klimatickym a globalnim podminkam...
Ale ja mam pocit, ze jsme (zvlaste mladsi rockniky na rozcesti) mozna budou komodity tezit ve vesmiru, mozna delat v laboratori. Mozna se zmeni stavitelstvi a budou I pozemky nad a pod. Mozna vzdelani ztrati hodnotu a jak se mluvi dnes o technickych schopnostech, ktere nereflektuji dobu zmeni to cipy v mozku..
Jedine co se nezmeni je to jestli pujdu s trendem na trhu nebo proti nemu a budu mit staly prijem (i kdyz ho ted nemam)...