Prosím, nerad bych, aby se na WebDealu proti Webtrhu budily nějaké antipatie. Každého půlroku, většinou v lednu a červenci píši Martinovi, aby mi (poslední tři roky) nám Webtrh prodal nebo ho prodal komukoliv jinému. Nerad bych, aby situace byla postavená WebDeal versus Webtrh, protože jednou může stát Webtrh po boku WebDealu a budou obě fóra prospívat vedle sebe velmi dobře. Za dva měsíce mě čeká další dotaz na Martina, zda ho prodá, tak mi držte palce.
Někdo mi v týdnu psal, že Webtrh ovládá 90 % trhu. Popravdě nevím, kterého trhu... těch trhů (pracovní, weby, domény, inzerce...) je tam hned několik a ani jeden z nich neovládá ani z desítek procent. Naopak za ty roky stagnace z něj nebo vedle něj vyrostla spousta služeb nebo webů, kterými Webtrh mohl být a stále být může. Robert Vlach s katalogem volnonožců, Filip Dřímalka a EasyTask, Filip Mikschik se StartUpJobs, Adam Marčan a Naucmese.cz… a spousta služeb, které by Webtrh mohl využívat k rychlejším platbám, právnímu a účetnímu poradenství atp., atp. Sami byste si vzpomněli na řadu dalších z vašich oborů.
Jde o to, že k úspěchu se dostane projekt spoluprací. Nikoli tím, že budu usilovně tvrdit, že mám pravdu a že plánuji to a to… a nikdy to nerealizuji. Sám stále dokola opakuji, že nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit mít vlastní názor. Takové vlastnictví dokáže člověka připravit o všechno. Smysluplný projekt neustále sbírá zpětnou vazbu a přizpůsobuje se svým klientům. Teď třeba už rok a půl přesvědčuji SuperFakturu, že jim pomalu a jistě v ČR ujíždí vlak. Inovují pomalu, mezitím Fakturoid a iDoklad mají už v sobě lejstra pro FÚ k dani z příjmu, DPH, Kontrolní a Souhrnné hlášení. Superfaktura udělala jen EET jako všichni ostatní. Vedou si svou… mají vlastní názor.
Kolem WebDealu je celý svět online služeb, s kterými může rozvinout úspěšnou spolupráci a přitom se nedotknout pole, kterému se věnuje Webtrh. V týdnu mi psali ze služby
www.nestihacka.cz, že abychom je propagovali. Což teď zdarma činím, než se rozhoupou pro placenou inzerci. Ale to je zrovna příklad služby, která by třeba přes nějaké API se mohla s WebDealem prolnout. Nebo mě napadá Petr Jarkovský a Reservanto, s kterým jsem před rokem a půl jednal. Tahle služba by zas skvěle posloužila pro rezervování a organizaci pracovního času. Navíc by ji skvěle doplnila osobniasistentka.cz od Jana Laibla, která by zvedala telefony nebo mohla volat poptávajícím a probrat s nimi veškeré detaily.
Takže hleďme vpřed, nemá smysl se stále ohlížet do roku 2012, kdy se něco stalo na Webtrhu a připomínat si minulost, když můžeme tvořit něco naprosto skvělého. A třeba se k nám Webtrh jednou přidá. Třeba ho Martin mně a Michalovi nebo někomu jinému prodá.