Heled taky sem driv psal MVC framework, ktery nepouzival objekty a byl proceduralni a slo to... Jenze je to cle takove kostrbate, objekty sou ciste, jasne, strukturovane, proto se pouzivaji...
Tady souhlasím částečně, procedurální kód nemusí nejasný, nestrukturovaný, sic je pravda, že oop svým návrhem tomu dost brání, ale že by nešlo napsat nejasný a nestrukturovaný objektový kód? To si nemyslím i vzhledem k vlasní zkušenosti když jsem se oop kdysi učil.
On je taky rozdil kdyz to pises a nasledne udrzujes sam a kdyz na tom ma pracovat tym lidi... Tym lidi zkratka ajenodduse nemuze psat proceduralni kod aniz yb se z toho casem vsichni nezblaznili, stejne jako je dost "sebestredne" psat proceduralni kod s tim, ze vim ze ho v budoucnu bude nekdo upravovat - pokud to pises pro ostatni, je proste potreba dodrzovat nejakou konvenci, ne protoze je to spravnejsi z hlediska technickeho, ale protoze je to spravnejsi z hlediska budouci udrzitelnosti...
Tady máš určitě velikou pravdu, v době kdy oop je mainstream nutit někoho dalšího k práci v procedurálním je špatnej nápad a určitě by to nefungovalo, naštěstí nepíšu oss, projekty se nikam dál nepouští a pokud pracuje více programátorů tak vždycky jsme na jedné ideologické vlně, takže procedurální programování vyhovuje. S budoucími úpravami/udržitelností nemám problém díky tomu, že jsem přejal dobré přístupy z oop - aplikace nejsou klasický procedurální monolit.
Každopádně díky za reakci, je to hodně silný argument a v případě oss, nebo nějakého většího/různorodějšího týmu programátorů je oop určitě jedinná správná cesta.
-- 09. 05. 2017 15:25 --
matejka píše:
V PHP jsem psal něco naposled tak před deseti lety, navíc jenom menší úpravy existujícího. Nicméně pokud dokážeš psát kvalitní aplikace, které dobře fungují a jsou udržovatelné tak je tak klidně piš i nadále. Osobně mě vždycky chytá hrůza, když vidím aplikace, které jsou takzvaně dobře napsané je tam spousta balastu kolem, jenom prostě proto aby to bylo dle best practices a používaly se ty správné design patters a pak aplikací trvá hodinu než se vůbec spustí. A když na ní nastoupí nový vývojář, tak mu trvá měsíc než se trochu zorientuje a další půl rok než se do toho pořádně dostane. Za mě - hlavně ať je přehledný kód, který dobře pochopí i člověk, který to vidí prvně a ať ta aplikace běhá svižně a bez problémů. Pak budou spokojeni všichni.
Poslední dobou mě děsí módní přístup do aplikace cpát co nejvíc technologií který jsou zrovna cool, ne proto že by byly nějak extra potřeba, ale proto že machrovat s tím, že aplikace jede na xyz, zyx, abc je prostě hustý, pak samozřejmě na frontend nacpat alespoň patnáct js knihoven, tři css extension a pořídit pár dediků aby se to alespoň rozjelo.
S předposlední větou naprosto souhlasím a dodržuju, vlastně musím, pokud backend aplikace běží déle než 100ms, mám z toho málem trauma a pokud bych se po roce vrátil ke kódu, po přejetí očima bych musel přemýšlet jak ten kód funguje nebo co dělá a musel se dívat do dokumentace, měl bych další.