Řekněme, že vydělávám 20,000,- /měsíc. Dávám a spořím si 10% stranou na budoucí investice a rozmnožení peněz. Nechci je investovat hned, chci počkat, až jich budu mít víc.
Teď - co s tím. Když je dám do banky, budou podléhat inflaci, i přes "vysoký" úrok té inflaci podléhat budou. Když to vrazím do devíz, abych na tom něco vydělal a více méně se tak vyhnul inflaci vyděláváním dalších peněz,které mi tu ztrátu pokryjí, budu muset každý den sledovat devizové kurzy.
Investovat do zlata 1000,- /měsíc mi přijde taky jako blbost, zároveň je to ale asi ta nejlepší možnost, ne ? Každý měsíc si koupit pár gramů PRAVÉHO fyzického zlata, např. ve švýcarské bance, které bude postupně nabývat díky inflaci na hodnotě. Protože do něho budu investovat postupně a nebudu čekat, tak na tom vydělám více, než kdybych čekal další 4 měsíce na roznožení kapitálu.
Příklad .: Hodnoty jsou vymyšlené, ale účel snad pochopíte.
Př.1.:
Z výplaty vezmu 2000,- a koupím zlato , řekněme 5g. To zlato bude mít cenu 2000,- , která se bude stále ale zvyšovat.
Další měsíc koupím zase za 2000,-, přičemž, protože se zvedla cena zlata, koupím už "jen" 4,95g.
Takhle budu kupovat dalších 10 měsíců - předpokládejme, že každý měsíc koupím o 0,05g méně.
Na konci budu mít 47,75g zlata za celkovou hodnotu 20,000 kč.
Př.2.:
Počkám 10 měsíců, až si něco vydělám a vrazím to do zlata. Mezitím, peníze podlehnou inflaci, poplatkům za vedení účtu atp.
Řekněme ale, že mi zůstane nějakým zázrakem 20,000,- , za které nakoupím zlato.
No jo! Ale je to ten desátý měsíc, kdy si za 2000,- nakoupím už jen 4,6g zlata.
Nakoupím to, mám 45,5g zlata s hodnotou 20,000 kč.
--------> Když to prodám v ten okamžik, co jsem nakoupil poslední zlato (1. i 2.) zjistím tohle:
1. Prodám vše. Po výpočtu zjistím, že jsem vydělal 20989,01.. kč.
2. Vydělám tolik, kolik jsem do toho dal, možná prodělám -> poplatky za platby.
Myslím, že je z toho dost zřejmé, že při 1. příkladu si vydělám, že ? Další možnost je mít velký kapitál hned... Ale to asi nepůjde.
Takže, je to tak nebo ne? Hodnoty a gramy jsem hodně přestřelil, aby to bylo vidět.
Nemám s tím žádné praktické zkušenosti a všechno je to z mé hlavy, teď potřebuji poradit, jestli by to šlo, nebo jestli neznáte nějaký jiný způsob, co dělat s 2,000,- /měsíc , aby nepodléhaly inflaci.
Díky!