raR2 píše:
Ono to právě moc lidí neví, docela zarážející je, že to neví ani tam, kde by to vědět měli. Jako na čssz jsou ještě celkem v obraze, ale na zdravotních pojišťovnách jsou naprosto mimo mísu, ptal jsem se na to u dvou a obě mi tvrdily, že při autorské smlouvě v podobě dohody v jakékoliv výši příjmu jsem už osvč. Takže jsme se známým hledali včera v zákonech a doložili jim to a zeptali se znova a najednou už bylo i podle pojišťovny vše jinak.
A víš proč to je? protože oni si to pletou se soustavnou činností, to už bys totiž byl OSVČ, jenže autorský zákon do toho nepatří a jako autor nemusíš být OSVČ a můžeš právě využívat té DPP. Na zdravotních pojišťovnách mi taky připadá že dělají mimozemšťané. No ovšem další věcí je, že musíš mít JEN autorskou činnost a to bohužel většina lidí nesplní, viz Sklik, PPP systémy kde budeš i publikovat, ne jen psát, atd, atd.
-- 10. 01. 2014 23:51 --
Mac píše:
hele, zrovna teď jsem teda hodně rád, že jsem byl taky "mimo". budu mít letos aspoň méně výdajů a dost se toho pohne rychleji :-)
U tohoto systému je jeden zádrhel, ty máš vlastně všechno co vyděláš na DPP jako zisk a taky si to pěkně zdaníš, ale OSVČ si může dát paušál 60%, nebo uplatní skutečné výdaje a různé paušály na dopravu, atd a voalá zisk ke zdanění je najednou třeba 30% a pokud se to vhodně zkombinuje s OSVČ vedlejší, nebo studiem, nemají DPP absolutně šanci. Je to hrozně individuální a každému se dle jeho možností vyplatí něco jiného, chce to zhodnotit a podle toho se rozhodnout.