V tom případě by mělo platit, že:
Osoba povinná k dani se stává identifikovanou osobou (tzv. neplnohodnotným plátcem daně) ve smyslu ustanovení § 6g až §6i zákona o DPH pouze za splnění určitých podmínek, a to zejména:
2: ode dne přijetí služby s místem plnění v tuzemsku od osoby neusazené v tuzemsku (tedy od podnikatele odkudkoliv ze světa), který nemá sídlo ani provozovnu v tuzemsku,
Což znamená že:
Na základě přijetí služby od slovenského subjektu (viz. bod 2 uvedený výše) se dnem zdanitelného plnění stáváte identifikovanou osobou, pokud se nestanete plátcem daně z jiných důvodů. Do 15 dnů ode dne, ve kterém jste se stali identifikovanou osobou, máte povinnost podat přihlášku k registraci na FÚ dle ustanovení § 94 odst. 2 zákona o DPH.
Slovenská společnost by měla vystavit daňový doklad za poskytnuté služby bez slovenské daně. Daňovou povinnost přiznat a odvést daň má z této služby pak vaše společnost.
Identifikovaná osoba musí podávat přiznání k DPH a v případě, že poskytuje služby, tak i souhrnné hlášení (souhrnné hlášení podává dodavatel). Identifikovaná osoba do přiznání i hlášení zahrnuje ale jen přeshraniční plnění, u tuzemských plnění zůstává neplátcem DPH.
Zdroj informace: 16.10.2013 -
zdroj-- 24. 11. 2013 22:10 --
stephan píše:
Možná jsem to jenom pouze špatně pochopil nebo to bylo neúplně popsáno. Když využiji služeb Googlu nebo koupím něco od někoho z EU, tak si můžu vybrat, jestli chci být plátce nebo identifikovaná osoba? Já myslel, že se automaticky stávám identifikovanou osobou a plátcem jenom, když naplním i další podmínky (obrat). Kdybych si mohl vybrat, tak bych se nezlobil, protože začínám zjišťovat, že by se mi plátcovství asi vyplatilo.
Není třeba ty podmínky splnit, pokud by si se měl stát identifikovanou osobou, ale rozhodneš se stát se plnohodnostným plátcem, tak to budou brát jako dobrovolnou registraci a můžou po tobě požadovat například fakturu, či smlouvu od subjektu, který je v ČR plátce DPH, jako odůvodnění tvé registrace - vyhovění požadavku partnera kvůli DPH. Ne všechny FÚ to ale chtějí, u nás to třeba chtějí.