Ahoj všem,
momentálně velmi vážně zvažuji, že se pustím do vlastního menšího e-shopu, který bude dobrým doplňkem pro můj rybářský magazín. Dosud jsem ale zvyklý a mám zkušenosti pouze s prodejem služeb, proto teď řeším spoustu nových věcí a rád bych si zde nechal poradit od lidí, kteří s tím mají zkušenosti.
Moje situace:
Jsem živnostník,
plátce DPH,
faktury a daňovou evidenci vedu v systému
Profit od LPsoft (placená verze).
Co se týká systému na e-shop, tak chci jít cestou nejmenší práce, takže si asi pronajmu normálně přes službu
http://www.eshop-rychle.cz. Předpokládám, že budu prodávat spíš menší množství a bude to pro mě přivýdělek k současnému podnikání. Díky magazínu si to ale budu moci dobře propagovat, tak si myslím že něco prodávat budu :).
Ale teď k dotazům, hlavně co se týká vedení daňové evidence (platby) a DPH. Ještě bych dodal, že daně z příjmů platím paušálem, takže je pro mě důležitá vlastně jenom evidence příjmů a evidence DPH. Chci to mít správně, a tak se ptám...
1) Ten eshop-rychle mi vygeneruje automaticky objednávku. Poté si počkám, až mi přijde platba od zákazníka a následně na to
vystavím ručně v Profitu fakturu a zapíšu příjem a DPH do evidence, ok?
2)
Nechci řešit dobírku, nemám na to chuť. Prostě bude muset zákazník zaplatit převodem na účet dopředu (případně osobní odběr) před odesláním zásilky. Uvažuji o možnosti PayPalu či online platby kartou, ale vůbec netuším, jak se pak zapisují příjmy do daňové evidence + poplatky za transakci a taky co se týká DPH?, aby mi to všechno dobře sedělo a neměl jsem v tom chyby. Poradíte?
3)
Jsem plátce DPH a jestli jsem to pochopil, tak
musím účtovat DPH i u poštovného a odvádět ho? Je to tak? To znamená, že si nastavím v e-shop systému nějaké poštovné, které bude na faktuře. DPH pak budu odvádět z celkové částky včetně poštovného, je to tak?
To jsou asi moje hlavní dotazy, kde teď tápu. Chci jít co nejjednodušší cestou. Ten shop prostě bude takový doplněk k mým příjmům, chci to zkusit a uvidím, jak to bude fungovat. Uvítám tedy veškeré užitečné rady do začátku. Nejlépe od těch, co něco podobného provozují! Díky moc!