Dnes mi přišel mail ze Seznamu. Ve zkratce se Seznam rozhodl ukončit svoji blogovací službu Sblog.cz. Mail mi přišel, díky mé pradávné registraci v tomto systému, nicméně systém jsem si neoblíbil a ze strany Seznamu to hodnotím jako rozumný krok. Pokud se zde najdou i tací uživatelé, kteří jsou na této službě pořád aktivní, mohou si stáhnout zálohu svého blogu.
Vážený uživateli,
k datu 31. 12. 2011 bude ukončen provoz služby Sblog.cz.
Protože je z Vašeho účtu registrován aktivní blog a my nechceme, abyste o svůj deníček přišel, můžete si před zrušením služby Vaše zápisky zálohovat z uvedeného odkazu:
xxxxxxxx
V případě technických dotazů kontaktujte, prosím, naši technickou podporu, kterou naleznete na adrese:
http://napoveda.seznam.cz.
Děkujeme za pochopení,
Seznam.cz
Na sblog.cz se zobrazuje další hláška:
Vážení uživatelé,
k datu 31. 12. 2011 bude provoz služby Sblog.cz ukončen.
Zakládání nových blogů je nyní zakázáno. Pokud máte registrovaný aktivní blog, můžete si ho před zrušením služby zálohovat z menu “Záloha mého blogu“.
// EDIT: 18.9.2011 - 11:58 by pes502
Podařilo se nám také zjistit, proč Seznam chce Sblog zrušit.
Zde je vyjádření jednoho z adminů:
Sblog bude zrušen bez náhrady. Důvodů ke zrušení je několik. Deníčky už nejsou "in", což se projevuje na mizivé návštěvnosti služby, počtu příspěvků i komentářů uživatelů. Nebudeme si nalhávat, že lidé vlastně blogují na Facebooku nebo jiných, podobných službách. Záměrně chceme na Lidé.cz počet nabízených služeb omezit a soustředit se na vývoj těch silných, mezi kterými je například Chat, Seznamka, Diskuze.
Pokud jde o zálohu blogů, dá se zmigrovat na jiné blogovací služby nebo systémy, např. Wordpress.
Pokud se budeme bavit o číslech, počet aktivních blogů (minimálně s jedním příspěvkem je cca 3500), což je vzhledem k 2,7 milionům registrovaných uživatelů opravdu málo.