Podľa mňa je najlepšie sa niečo s programovaním naučiť cez tutoriály na nete v textovej podobe, pretože v knižke ani vo videu sa kódy len tak ľahko nejdajú kopírovať, modifikovať a podobne. Ja som sa základy php naučil na linuxsofte:
Linuxsoft PHPa bol to môj odrazový mostík k php. Je to fajn seriál, ktorý naučí viac, ako len základy php. Otázna je ale jedna vec - a to či sa tomu chceš venovať v budúcnosti tak viac, ako len rekreačne. PHP je tiež jazyk, ktorý sa dá naučiť jedine cez neskutočné hodiny programovania, hľadania chýb, skúšania otrasných kódov a podobne. Osobne, keby som nebol programátor, ale napríklad copywriter, naučil by som sa maximálne html, možno css, ale do tajov programovania by som nezachádzal, keby som nevedel, že sa tomu budem venovať fakt veľa. Už dvaja kamaráti mi vraveli, nech ich naučím programovať - to však nešlo. Hneď ich to prešlo, lebo človek, keď chce byť dobrým programátorom, musí takéto veci chcieť sám a cítiť to tak, nie iba pre to, že ho láka hodinová sadzba, ktorú poberajú dobrí programátori...
Každopádne, ak sa ti seriál zapáči, budeš mať dosť trpezlivosti a nadšenia, tak sa určite php naučíš za pár mesiacov tak, aby si zvládol základy, a do 2-3 rokov z teba môže byť veľmi dobrý a žiadaný programátor.
Ak si s niečim nebudeš vedieť dať rady, tak sa pýtaj, buď tu, alebo na
djpw.cz v sekcii PHP - radi ti pomožem(e) ;)