freez píše:
Ona tady vyvstává jedna velmi důležitá otázka, vracet církvi něco, co sama církev nabyla neprávem?
Jasný, samozřejmě s tím souhlasím, jenže takhle to nejde posuzovat. Navíc to % neprávem nabytého majetku nebude velké a jak to dokázat? Prostě před 48 rokem to byl majetek různých církví a sebrali jim to komunisti. Jestliže se vracel majetek všem ostatním, nevidím důvod, proč by se neměl vracet i církvím. Asi těžko budeme hodnotit nějaké úplatky a "krádeže" v 15. století... To by se takhle dalo argumentovat se vším... Nehledě na to, že ten majetek je nyní mnohdy v dezolátním stavu a tenkrát to byly pěkné budovy/památky. V původním stavu jim to už nikdo nikdy nevrátí... Jak jsem říkal, spravedlivé to nikdy nebude a určitý kompromis musely udělat jak církve, tak stát.
Taky si myslím, že se noví majitelé (církve) o ty památky budou mnohem lépe starat a konečně s tím budou moci něco dělat a nakládat. Už to třeba nebude tak chátrat jako když to vlastní stát. Studoval jsem na VŠ cestovní ruch, tak o tom něco málo vím. Navíc postupně odpadne vyplácení mezd duchovním, které dosud platíme všichni z našich daní (ať chceme nebo ne). Takhle si budou muset jednotlivé církve hospodařit sami. V tom vidím pozitiva a přijde mi to spravedlivé.
Že tam možná jsou díry a různé nedostatky, kde může dojít k únikům, s tím se asi dá souhlasit (i když nevím, kam na to všichni chodí, nic konkrétního jsem nikde neviděl). Nedělám si ale iluze, že kdyby církevní restituce udělala třeba ČSSD, tak že to bude jiné. Kdyby byli oranžoví u moci, tak udělají to samé, protože je to nutné (hrozilo by stejně napadnutí u Evropského soudu a stálo by to ve finále mnohem víc). Oni jenom teď kopou kolem sebe, protože se jim to hodí a většina lidí si spoustu věcí nedokáže uvědomit a spočítat (viz. třeba ta odluka církví od státu a vyplácení mezd duchovním z našich daní).
Mně osobně na téhle vládě vadí hlavně zvyšování daní a nulová podpora malého a středního podnikání a taky to, co napsala marieke.