Co řákáte na nedávnou emisi akcií WEDOSu?
Osobně jsem před prodejem studoval všechny pro a proti a rozhodl jsem se nenakoupit. Sice se tvrdilo (majistel WEDOSu) že akcie má mnohem větší hodnotu, než za kterou se dá nakoupit, ale to je holý nesmysl. Cena cca seděla realitě.
Pozn. mimo: Krásnou analýzu najdete zde http://www.inwebstor.cz/vyplati-se-koup ... i-analyza/Ale zpět k věci.
Důvody proč jsem neinvestoval:- aktuální hodnota serverů a další techniky se rychle znehodnocuje (server stoji 60 tis. a za 2 roky se neprodá ani za 5)
- datacentrum bylo budováno s velkými plány, ale je zatím zaplněno ani ne 5%, což říká, že WEDOS "živí" prostory, které nepotřebuje (alespoň ještě hodně let) a to ho finančně zatěžuje
- to co psal pan Grill (ač ho jako člověka uznávám) nebyla zcela pravda a některé informace byly účelově interperetovány
- společnost má velké ztráry a aktuální nákup akcií = s nejistotou investovat peníze, ze kterých min 5 let nikdo neuvidí dividendu
- po splasknutí bubliny, kdy nyní chce každý, na koho se nedostane (to jsem přesně očekával) dát za akcii i o 50% více, se situace uklidní a poptávka po akciích utichne - tím budou těžko prodejné a když všichni zjistí, že jim ve WEDOSu leží peníze, dividendy nebudou a co s tím, tak se začnou nabízet... Propukne opačný trend jako je nyní po nákupu a bude více nabízejících než kupujících a cena půjde dolů
- nutnost investovat 1 150 000 Kč (5%), abych měl ve formě nějakou kontrolu a slovo, což je asi šílenost
- o rozdělování zisku rozhoduje pan Grill, což znamená, že si může dělat co chce a předpokládám, že bude raději účetně léčit ztráty z minulých let, než vyplácet dividendy
- jako velkou hrozbu jsem viděl, že Wedos Internet a.s. má "Wedos rodinku", která nevypadá moc ok (více níže v odstavci "WEDOS RODINKA")
- Wedos neprezentoval emisi akcií ani tak jako získání nového kapitálu, což je příčinou této činnosti, ale jako věrnostní program = kup si akcie, budeš mít levnější hosting a to i pro své zákazníky - ve své podstatě tím chtěl říci: "Nainvestuješ k nám, tak by si měl mít zájem k nám natahat všechny co můžeš, protože z toho taky budeš něco mít", ale ve skutečnosti je v tomto tahu právě pokus o to někam vyrůst bez dalších velkých nákladů - Wedos neroste tak jak by si pan majitel představoval (nebo jak si představoval spíše na začátku) a potřebuje stovky blbců, co se budou snažit a budou nahánět nové zákazníky... To je pro Wedos podle mě mnohem větší výhra než aktuální získání peněz
- celková cenová politika Wedosu = malé marže = nebyl se zatím schopen dostat do černých čísel, ale to není za začátku takovou překážkou
WEDOS RODINKAWEDOS INTERNET a.s., do které se investuje má jako "sousedy" další společnosti ala WEDOS - tj. konkrétně Wedos a.s., Wedos Energy a.s. a Wedos Propertiy s.r.o.! Poslední jmenované S.R.O. vypadá celkem neškodně, ač nikdo neví v jakém skutečném vztahu k WEDOS INTERNET a.s. je a co jí (ne)dodává. Ostatní 2 akciovky ovšem mají trochu neprůhledného majitele, konkrétně jakousi společnost z daňového ráje (Kyperská republika)... Nemám nic proti odlévání peněz do daňových rájů, stát si to dělá sám, nicméně pokud se nepletu (nikde se o tom moc nemluví), tak například WEDOS ENERGY a.s. má na starost energetickou správu objektu a elektro součástí objektu a WEDOS INERNET a.s. jí vlastně platí za dodané služby. Ano je to docela rozumné z pohledu, že když bude mít WEDOS ENERGY a.s. průšvih, tak se potopí a na stejné služby se udělá nová, hold se to tak dělá, ale je zde i druhá strana karty!
Nikdo nemluvil o smlouvě podepsané mezi WEDOS internet a.s. a WEDOS Energy a.s. - kolik se za co platí a jak to bude v budoucnu... Dokáži si představit situaci, kdy bude firma Wedos Internet a s. vypadat na kladný hspodářský výsledek, ale Wedos Energy a.s. jí naúčtuje nějakou službu, která prakticky z firmy vytáhne peníze, malý akcionáři bude mít na dividendu "prd" a peníze se přes daňivý ráj odlejou k nevíme komu. Nechci spekulovat, zda společnost na Kypru je pana Grilla (asi ano, je to logická dedukce), ale hrozba vytahování peněz touto strukturou tu je... A nikdo s tím nic neudělám... Stejný případ může nastat i s druhou akciovkou, která nyní netuším jakou má ve společnosti Wedos Internet a.s. roli nebo jaké služby dodává a do spekulací se pouštět nechci.Klady pro investici pak zejména byly:- předpokládal jsem, že to bude další internetové akciová nafouknutá bublina - nelze to srovnávat s otevřenými akciovými trhy a vstupy na ně projektů jako je třeba Facebook.com, ale předpokládal jsem, že poptávka drobných "investorů" z Webtrhu bude značně převyšovat nabídku a tedy nákup akcií a jejich prodej obratem by mohl mít velký zisk za pár dnů
- Wedos je skutečně technologicky na výši
- skutečně zajímavé datacentrum s nadstandardními prvky
- schopnosti pana Grilla a zkušenosti v oboru
Abych to shrnul - dle očekávání se bublina nafoukla, ale předpovídám, že brzo splaskne. Akcie jsem nekoupil, protože zápory značně převážili klady. Wedos nevidím do budoucna jako dobrou investici - pár let (min. 5 se bude účetně tahat ze ztrát - pozor je to účetní ztráta) a pak bude odlejvat peníze přes jiné "rodinné" společnosti do kapsy pana majitele... Hlupáci (bez urážky zkutečných kupců) tak půjčí na rozjezd majiteli, dividendy nikdy neuvidí, nebo uvidí ve velmi malé míře, aby se jim zavřela huba a k dlouhodobé nerentabilitě dividend dojde i k postupné nabídce akcií drobných akcionářů, poptávka bude nižší než nabídka, cena půjde dolů a bude to začarovaný kruh... Celkově vidím tuto emisi finančně zajímavou jen pro současného majitele a nikoho jiného. Pan Grill se na mě možná bude zblobit, ale toto je můj názor.
Všem, kteří koupili, bych popřál hodně stěstí a doufejte, že moje prognózy se nenaplní. Nechci nikomu kazit pocit z investice, napsal jsem jen svůj osobní názor na věc a zajímal by mě právě ten Váš (+ bych požádal připsat, zda jsem zakoupili nebo ne).
Aby někdo nekecal, že jsem chytrý jak ruské rádio - jsem společníkem v jedné společnosti s.r.o. a akcionářem ve 4 akciovkách (nemluvím o tom, že bych si na burze koupil pár akcií - mluvím o neobchodovatelných společnostech). Investice do společností aktivně vyhledávám, ale tohle nebylo pro mě.
PS: Nesežerte mě za mé názory a vyjadřujte se trochu slušně :-)