Dnes mi přišla výzva na zaplacení 6115 Kč od vymahačské firmy Logicall. V dopise jsou dva screenshoty (problémové obrázky mají 150×100px), je to uděláné dost amatérsky a jak už jsem vygooglil, u případného soudu se to nedá považovat za relevantní důkaz (jestli mají něco lepšího nevím). Mají robota, který skenuje weby a porovnává je s databází konkrétní fotobanky. Fotobanka má nastavené nereálné ceny obrázků a požadují pak dle zákona dvojnásobek ceny jako odškodné. Prošel jsem dnes již mnoho diskusí a webů, takže jsem stihl téma řádně nastudovat. Nepatřím k lidem, co by na pozvání platili nesmyslné pokuty (splatnost 7 dní).
Staly se i případy, že lidem chodily výzvy na platbu za obrázky, na které nemá ani sama fotobanka licenci. Pošlou dopis, když se nic nestane tak druhý, třetí, nějaké e-maily, telefonáty. Uvidíme, jak to bude vypadat v mém případě. Každopádně pokud máte náladu googlit a číst, máte zajímavé téma na několik hodin.
Je to důsledek děravých zákonů, nesmyslných autorských práv a vůbec bordelu, co vznikl díky internetu a regulace potrvá ještě asi hodně dlouho. Osobně musím říct, že kdyby mi přišla výzva na pár set korun, tak ani neřeším jestli mají pravdu nebo ne a asi bych jim to poslal. Jsem ale i s 6000 mezi nejnižšími pokutami. Nejvyšší jsem viděl dnes něco přes 500 000 Kč.
Omluvám se za případné pravopisné chyby a překlepy, ale nestojí mi to za to si tohle po sobě číst.