Je to tak, jak píše Drago. Já sám jsem ještě student, vydělám si zatím jen pár tisíc měsíčně :). Mám příjmy i z AdSense, takže jsem se stal dobrovolným plátcem DPH. Je to v pohodě. Firmy, které jsou také plátci, tak to samozřejmě uvítaly, protože si to DPH mohou odečíst (tak jako ty, když si něco nakoupíš).
Jinak ty formuláře můžeš řešit vytisknutím, ale za sebe doporučuji zřídit si tu datovou schránku. Je to zdarma a můžeš všechno posílat elektronicky. Já takto posílám každé čtvrtletí jak přiznání k DPH, tak společně s tím i to souhrnné hlášení. Jde to úplně jednoduše, všechno se dá vyplnit v patřičném formuláři s průvodcem zde
http://adisspr.mfcr.cz/adistc/adis/idpr ... uvod.facesPotom si to tam jedním kliknutím vyexportuješ do souboru (XML), a to potom pošleš v příloze finančnímu úřadu pomocí datové schránky. Nemusíš tak vůbec chodit na úřad a navíc to má i výhodu v tom, že si pak příště můžeš to XML přednačíst ze starého souboru a jenom upravíš částky a datum. Ten formulář tě i hlídá a upozorní tě na případné chyby. Začal jsem to takhle dělat od letošního roku a jsem spokojen. Stačí si to jen jednou pořádně vyzkoušet a pak už to půjde...
-- 19.12.2011 23:01 --
Ještě bych jen doplnil, že potom tedy v jedné datové zprávě posíláš v příloze 2 soubory ve formátu XML. Jeden je to přiznání k DPH a druhý soubor je souhrnné hlášení. Obojí si vygeneruješ, jak jsem psal. Můžeš si to i vyexportovat do PDF pro sebe do počítače (což dělám). Nicméně posíláš finančáku jen to XML.