Poslední dobou se snažím přijít na odpověď na jednoduchou otázku: Můžeme věřit mladým programátorům, grafikům a podobně?
Těmi mladými teď myslím i ty hodně mladé. Z osobní zkušenosti mohu říci následující. Jeden web mi programoval 14 letý člověk, bohužel nastaly problémy s datem dodání, s jeho neschopností a podobně. Nejdříve největší machr, později výmluvy směřující na jeho věk. Jak směšné. Co se ale nestalo. Pár měsíců později opět riskuji stejně. Další web pro mě opět dělá 14 letý člověk, ale jiný, než ten předchozí. Vše v pořádku, dodání zvládnuté na jedničku, dobrá práce.
Co se týče grafiků. Design na jeden web, včetně sarapatiček kolem, mi udělal 15 letý člověk bez problému. Skvělé jednání, vše v pořádku. Jiný, 16 letý, na tom tak bohužel nebyl. Přestal komunikovat a vše v háji. Dále pro mě dělá ještě jeden, který se mi snaží dělat spíše menší věci, reklamní bannery a podobně.
Sám jsem si neodpověděl, proto píši Vám. Co si Vy o tom myslíte? Podle mě je to i o štěstí. Tito mladí lidé mají jednu výhodu a tou je cena. Většinou mají ŽL tatínka a podobně, někdy ani to ne. Bohužel někdy se setkáváme se situací, kdy ani tak nejde cena dolů na úkor kvality, ale spíše je cena nízká, ale člověk nespolehlivý, Vy s ním promarníte čas.
Jak je tedy hodnotíte Vy?
A mohu přiložit ještě jednu otázku. Vžijte se do situace, že před Vámi sedí dva stejně dobřá programátoři, kteří naprogramují dva na chlup stejně dobré weby (vím, že je to nesmysl, ale trošku fantazie prosím). Jednomu je 15 a chce o polovinu méně, než ten jednou tak starší. Budete přeci jen věřit mladšímu s tím, že riskujete problémy nebo dáte na práci staršího?