Trochu jsem si
zde zavtipkoval-zarýpal a hned se na mě snesla útočná vlna, tak to teď vezmu vážně.
Zajímáte se o češtinu? Snažíte se v ní vzdělávat? Vnímáte v cizích textech chyby? Píšete spisovně nebo jak vám zobák narostl? Vnímáte vliv angličtiny na gramatiku?
Já osobně rád píšu neformálně tak, jak bych mluvil mezi známými. Stačí mi, že můj text je srozumitelný, a když uletí čárka, překlep, neřeším to. Stejně tak rád mluvím nespisovně a hovorově (s výjimkou tohoto příspěvku :)). Něco jiného je, když píšu články na web pro veřejnost, tam se snažím si text kontrolovat. Základem je korektura wordu a pak osobní kontrola. Sice to nedělám úplně naplno, ale sem tam něco už se dá tolerovat. Co ale nesnáším, jsou chyby na největších českých zpravodajských magazínech (novinky, idnes, aktuálně). Vím, že to nejsou co do kvality přední weby, ale co do návštěvnosti ano. Kvalita redaktorů je tam ale bídná a osobně bych se na jejich místě za svou gramatiku styděl.
Taky hodně vnímám poangličťování - zaniká zájmeno svůj, naopak tu jsou napodobeniny členů kvůli překladům dabingů atd. Taky někdy sprostší filmy mají pro mě dost necitlivě přeložené slovo fucking a vůbec nadávky, ale to už je věc názoru a film od filmu se to liší.
Jinak já se v české gramatice vzdělávat snažím a myslím si, že každý by měl umět psát spisovně, tím spíš podnikatel. Nemusí tak vystupovat, ale měl by to umět, často je to potřeba.
Ještě přidám odkaz na ukázku
přehnaného poangličťování (čtěte i komentáře), odkaz na užitečný
web a doporučím
+Česky.