Co je trestní rejstřík a k čemu slouží?

Co je trestní rejstřík, k čemu slouží a jaký dopad může mít záznam v něm na váš další život? Nejen na tyto otázky vám odpoví advokátní kancelář Olomouc.

Co je trestní rejstřík?

Trestní rejstřík představuje oficiální databázi, která je spravována Rejstříkem trestů, organizační složkou podřízenou Ministerstvu spravedlnosti České republiky. V této databázi je možné nalézt evidenci osob pravomocně odsouzených soudy v trestním řízení a také evidenci dalších skutečností, které mají význam v trestním řízení.

K čemu slouží trestní rejstřík?

Údaje z databáze (z trestního rejstříku) slouží pro potřebu občanskoprávního či správního řízení. Roli hraje také v rámci trestního práva. Pomocí opisu z rejstříku trestů je možné prokázat bezúhonnost osob. V rámci evidence se uchovávají také informace o podmíněném zastavení trestního stíhání a podmíněném odložení návrhu na trest.

Kdo má nárok vyžádat si opis z trestního rejstříku?

Opis z rejstříku trestů mohou vyžadovat orgány činné v trestním řízení, pokud je osoba činná v probíhajícím trestním řízení. O opis může také žádat Ministerstvo spravedlnosti ČR, které informace využije v případě upuštění od výkonu trestu odnětí svobody, vydání do ciziny, vyhoštění ze země nebo v případě žádosti o milost či rozhodnutí prezidenta o amnestii. Dále mají právo na opis jiné orgány, u kterých to stanoví zvláštní předpis nebo cizozemské justiční orgány.

Jaký má dopad záznam v trestním rejstříku na váš život?

Záznam v rejstříku trestů dopadá hned na několik oblastí vašeho života. Nejenže může ovlivnit vaše osobní vztahy s rodinou a přáteli, mimo to může také omezit možnosti zapojit se do určitých komunitních aktivit.

Opis z trestního rejstříku může vyžadovat také budoucí zaměstnavatel. Jedná se především o povolání, při kterém pracujete s dětmi či máte zvýšenou finanční odpovědnost. Záznam v rejstříku trestů má dopad taktéž na některé budoucí právní kroky. Jde například o omezení při žádostech o víza či povolení k pobytu v jiných zemích. Důležitou roli hraje také v případě dalšího trestního stíhání.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *