Papírové vs. látkové ručníky ve školách: kterou variantu zvolit?

Papírové ručníky mají oproti látkovým ručníkům významný vliv na udržení hygieny po mytí rukou a nabízejí další přidané hodnoty. Které?

Papírové nebo látkové ručníky?

Při výběru vhodných doplňků do umýváren ve školách je vždy kladen důraz na hygienu, finanční rozpočet a následný úklid. Podívali jsme se na výhody a nevýhody nejčastěji používaných variant, tedy papírových a látkových ručníků. Jaké jsou výsledky?

Akumulace bakterií v tkanině a papíru

Při mytí rukou zůstane na pokožce až 30 % bakterií, které se následným sušením přenesou na ručník. Látkové ručníky mají tu nevýhodu, že se stanou živnou půdou pro následné množení těchto patogenních zárodků. Papírové ručníky jsou jednorázové. Nehrozí tedy riziko množení a následné přenášení bakterií.

Snadné použití a způsob recyklace

Každodenní praní použitých látkových ručníků je časově i finančně náročné. U papírových ručníků tato starost odpadá. Jejich použití je jednorázové, takže vás zbaví veškerých starostí s praním prádla.

Papírové ručníky se ve školách mohou používat nejen na toaletách, ale také ve třídních umývárnách, výtvarnách, laboratořích, kuchyňkách aj. Papírové utěrky se dají používat prakticky kdekoliv. Jakmile jsou znečištěné, lze je snadno vyhodit, aniž by za sebou zanechávaly přetrvávající pachy.

Papírové ručníky se dají kompostovat. Mnoho škol dnes směřuje pracovní činnosti svých žáků na školní zahrady. Kompostování je další užitečnou názornou pomůckou, jak být šetrný a ekologický k přírodě.

Cenová dostupnost

I když se mohou zdát počáteční náklady na papírové ručníky vyšší než nákup opakovaně použitelných látkových ručníků, jejich cenová dostupnost je ve výsledku výraznější. Například papírové ručníky skládané Papernet jsou k dostání v ekonomickém balení a vybrat si můžete množství ručníků, které aktuálně potřebujete.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *