Syndrom vyhoření hrozí každému. Jak „burnoutu“ předcházet?

Dnešní doba je vskutku uspěchaná a plná stresu. Není divu, že se se syndromem vyhoření setkává čím dál více lidí. Neustálý tlak v práci a snaha o dosažení dokonalosti snad v každém směru si obvykle nakonec vybere svou daň – a může skončit psychickým i fyzickým vyčerpáním.

Syndromu vyhoření se naštěstí dá poměrně snadno předcházet. Někdy mohou pomoct byť jen drobné změny v denním režimu, jindy je zapotřebí vědomě budovat pevné hranice mezi pracovním a osobním životem. A samozřejmě jsou i situace, kdy je nezbytné vyhledat odbornou pomoc – například odborníky z AdiCare – psychoterapie Brno.

Terapie však není vždy nutná. Pokud cítíte, že je něco v nepořádku a ztrácíte zájem o věci, které jste ještě nedávno dělali s nadšením, pusťte se do prevence.

Naučte se dostatečně odpočívat

Zpomalte trochu a věnujte čas aktivitám, které vás baví a u kterých si odpočinete. Náladu vám zvedne dobrá kniha, procházka v parku, poslech oblíbené hudby – nebo cokoli jiného, co u vás funguje jako odbourávač stresu.

Pečujte o sebe

Nezanedbáváte se trochu? Zdravá strava, dostatek spánku a dostatek fyzických aktivit jsou pro udržení rovnováhy fyzického i psychického zdraví naprosto zásadní. Když se o sebe budete starat, budete mít více energie a vybudujete si odolnost proti stresu.

Rozlišujte pracovním a osobním životem

Pracujete z domova? Anebo si zakázky či úkoly nosíte domů? V každém případě si vyhraďte pro práci specifický prostor a čas. Díky tomu se na ni budete lépe soustředit a v mimopracovní době si vždy užijete volno naplno.

Dejte šanci meditaci

Možná to zní jako klišé, ale meditace opravdu představuje mimořádně efektivní způsob, jak se uvolnit, zbavit stresu a zklidnit mysl. Stačí pět až deset minut denně a vaše psychická pohoda výrazně poroste.

Nenechávejte si to pro sebe

Pokud se necítíte dobře, promluvte si o tom s někým, komu důvěřujete. První na řadě by měl být partner nebo nejlepší kamarád či blízký rodinný příslušník. Vrbou se však může stát také kolega v práci – anebo i psychoterapeut. Když budete pocity sdílet, lépe se vyrovnáte i s nepříznivou životní situací.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *