Historie karibských rumů sahá až do 16. století

Představte si, že přijdete domů po těžkém dni z práce, zabouchnete za sebou dveře a těšíte na zasloužený klid. V takové chvíli je ten správný čas si vychutnat sklenku oblíbeného destilátu. Nasát jeho aroma, nechat poválet na jazyku a správně si ho vychutnat.

Není žádným tajemstvím, že rumy, zejména ty karibské, patří mezi nejoblíbenější, pokud chcete mít z ochutnávání rumu opravdový zážitek.

Jak to vše začalo…

V 16. století Španělé a Portugalci brouzdali mořem za účelem objevování. V té době přivezli cukrovou třtinu do Karibiku. Cukrová třtina se nejprve pěstovala v jihovýchodní Asii, a poté byla převezena do Evropy, následně do Ameriky.

Smutnou součástí historie karibských rumů je práce otroků na cukrových plantážích v 17. století. Ale právě oni objevili, že melasa, vedlejší produkt při výrobě cukru, může být fermentována a destilována na alkoholický nápoj. Tento destilát je základem karibských rumů, jak je známe dodnes.

Rum jako platidlo

Karibský rum se stal velmi rychle oblíbeným nápojem, zejména mezi námořníky a piráty. Byl často využíván jako platidlo a výměnný prostředek v trojúhelníkovém obchodu mezi Evropou, Afrikou a Amerikou, velmi oblíbený byl rum z Barbadosu.

Grog jako prevence kurdějí

V roce 1693 vznikl také velmi oblíbený nápoj „pro zahřátí“. Smíchaný rum s horkou vodou, cukrem a limetkou byl podávám britským námořníkům jako prevence kurdějí. Používané byly různé druhy rumů, například dominikánský rum.

Současnost

Během prohibice v USA (1920-1933) se stal rum, zejména karibský, symbolem odporu.

Karibský rum je dnes široce uznávaný a ceněný po celém světě. Výrobci experimentují s různými druhy cukrové třtiny, fermentačními procesy a technikami stárnutí, což vede k široké škále chutí a stylů rumu.

Na e-shopu bestdrink.cz objevíte širokou nabídku kvalitních, nejen karibských, rumů.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *