Jak vybírat měřidla a kalibry pro průmyslové a strojírenské využití?

Měřidla a kalibry mají nezastupitelnou roli hlavně ve strojírenství, neboť slouží k přesnému a jednoduchému změření výrobku, a to jeho vnitřních i vnějších rozměrů. Na základě toho ihned posoudíme, zda se výroba ubírá správným směrem, či se jedná o zmetek.

Jak poznáte kvalitní měřidlo?

Měřidla byste měli pořizovat pouze u ověřených specializovaných prodejců. Poznávacím znamením potvrzujícím profesionální nabídku je kompletní portfolio měřicích přístrojů všech druhů a širokou paletou rozsahů měření. U měřidel by měl být samozřejmostí odolný materiál a dobře čitelná stupnice, díky níž si rychle ověříte výsledek měření. Mezi nejpoužívanější měřidla patří posuvná měřítka, hloubkoměry, výškoměry, úhelníky, mikrometry, koncové a válečkové měrky atd. Práci vám ulehčí digitální měřidla, která mají snadné ovládání a zároveň eliminují riziko špatného měření.

Kalibry jako nezbytnost při strojní výrobě

Prostřednictvím kalibrů u obráběcích nástrojů včas odhalíme, pokud jsou poškozené nebo nesprávně upevněné. Díky tomu je ochráníme před dalším poškozením a též snížíme zmetkovost. Kvalitní kalibry musí splňovat platné normy, jen tak si můžeme být jisti jejich vysokou přesností. Tato vlastnost je jejich největší předností, neboť dokáží rozeznat odchylky v řádech setin a tisícin milimetru. V sériové výrobě s jejich pomocí okamžitě odhalíme zmetkové výrobky.

Jaké jsou typy kalibrů?

Ve strojírenství se nejčastěji používají závitové kalibry pro odhalení odchylek v rozměrech vnitřních závitů. Dále to jsou měřicí kroužky sloužící ke kalibraci závitů vnějších. Válečkové kalibry změří vnitřní rozměry obrobku, třmenový kalibr oproti tomu změří rozměry vnější. Specializovaní prodejci jsou též schopni dodat vám kalibry v atypických rozměrech či provedeních.

Mohlo by se vám také líbit...

Populární příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *