-kst- píše:
Ještě k debatě, zda je podle vás OK stahovat nelegální hudbu a video nebo ne.
Můj pohled na věc je ten, že za všechno si můžou samotné nahrávací společnosti a distributoři sami. Protože když si chci pořídit nové CD nějaké oblíbené skupiny, tak mám dvě možnosti. Buď se můžu sebrat, vyrazit do obchoďáku, tam mezi regály hledat CD, koupit pro mne zbytečný nosič i s krabičkou (stejně si z toho udělám mp3), vrátit se domů, převést CD na mp3 a pak vesele poslouchat. Nebo si sednu k počítači a za pár minut už mám rovnou mp3 a poslouchám. Ušetřím tak spoustu času, cestu po městě a nekupuji fyzické CD, které opravdu nepotřebuji. Stejně tak je to s filmem. Radši si ho stáhnu doma z obýváku a podívám se na něj rovnou, než si kupovat nějaké nepotřebné DVD, které bude ještě ke všemu plné reklam, jež nelze přeskočit.
Takže podle mého názoru není problém v ceně, ale v dostupnosti. Ostatně mnoho lidí má na Megaupload a podobných serverech placené účty, takže o penězích to nebude. Lidem nedělá problém zaplatit za film či za hudbu, ale distributorům dělá problém zavést nový způsob prodeje. Ostatně třeba takové iTunes je důkazem toho, že to jde.
Pravdu máš, osobně sám kupuji například hry na Xbox i na Live, hru máš hned stojí méně (většinou) než v obchodě a nikam nemusím, stáhnout si jí můžu kdy chci znovu třeba pokud bych si jí smazal s HDD a je to. Takže ano, ať se společnosti snaží dostat hudbu a filmy k lidem snadnější cestou a pomůže to, i když se podívej na soft, většina se dá koupit on-line a stejně se krade. Pro některý lidi bude vždy nějaká výmluva proč to nekoupit a to i v případě že na to mají peníze. Jako kdybych si chtěl koupit Pasata co má soused, ale nechtělo by se mi do města k prodejci, tak asi taky nevezmu cihlu a nejdu před barák, že se jako svezu :-D